• #interview
  • #succesverhaal
  • #verhalen

Bilderberg Résidence Groot Heideborgh verwelkomt pioniers van voedselverandering

De Food Impactors Summit 2025: waar gedeelde waarden rond duurzaamheid en gastvrijheid zorgen voor maximale impact

Op 25 en 26 maart 2025 verwelkomde Bilderberg Résidence Groot Heideborgh met trots de Food Impactors Summit. Tijdens dit tweedaagse evenement kwamen 145 changemakers in de voedselindustrie samen om zich te laten inspireren door wereldwijde experts en om van elkaar te leren.

“Als we écht werk willen maken van een eerlijk voedselsysteem, moeten we een gesprek aangaan met iedereen: van boer tot boardroom. Tijdens de Food Impactors Summit brengen we kennis en innovatie samen — en juist die kruisbestuiving zorgt voor uitvoerbare ideeën die echt het verschil kunnen maken.” Aldus Rick Reefman, community manager van Food Impactors en één van de drijvende krachten achter dit evenement.

Tekst: Laura Kemp | Fotografie: Kevin Verkruijssen via Fitchd

Van Disruptie naar Upruptie

Het tweedaags evenement was er één met een programma boordevol fantastische sprekers en workshops. Het thema van de 2025-editie was ‘UP-ruptie’ - een concept geïntroduceerd door gastspreker Greg Bernarda. Rick ligt dit thema toe: “Bij upruptie draait het om vooruitgang die niet ten koste gaat van anderen, maar juist de hele omgeving optilt. Het gaat om leiderschap dat verder kijkt dan de eigen organisatie: denken in ecosystemen in plaats van afdelingen. Leiders die vanuit inspiratie bouwen aan verandering. Dat vraagt om een ander soort taal én een ander soort denken. Die boodschap wist Bernarda glashelder over te brengen.”

Aan het woord

Rick Reefman is community manager bij Food Impactors; een open netwerk voor bevlogen startups en ondernemers, voor idealisten die de transitie van de foodketen willen helpen realiseren en voor ambitieuze beslissers en bestuurders in de Nederlandse foodbranche, die de noodzaak van verandering omarmen.

In de oneven jaren vindt er een Food Impactors Summit plaats en Rick is medeverantwoordelijk voor de organisatie van dit veelzijdige en innovatieve evenement.

Tijdens het onderdeel College Tour deelde Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, hoe supermarktketens hun verantwoordelijkheid kunnen nemen in de transitie naar een eerlijker en duurzamer voedselsysteem. Met de missie ‘Samen beter eten bereikbaar maken, voor iedereen.’ als kompas, zet Albert Heijn in op samenwerking met klanten, leveranciers, boeren en collega’s. Van Egmond benadrukte dat het niet draait om perfectie, maar om samen stap voor stap vooruitgang boeken: gezond, verbonden en in balans met de aarde.

Het programma werd verder verrijkt met een boeiende presentatie van meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra over de impact van klimaatverandering. Daarnaast bracht ‘antropoloog van de toekomst’ Roanne van Voorst inspirerende inzichten over ‘duurzame menselijkheid’, en waren er interactieve workshops waarin deelnemers samen werkten aan strategische dilemma’s op het gebied van planet en profit.

In het programmaboek deelden we een prachtig gedicht van Toon Hermans dat de sfeer van deze dagen treffend vangt. “Het verwoordt precies het gevoel dat hier heerst: hier worden nieuwe ideeën gevormd:”

Weet je,
er moeten mensen zijn,
die bellen blazen
en weten van geen tijd
die zich kinderlijk verbazen
over iets wat barst
van mooiigheid
Ze roepen van de daken
dat er liefde is
en wonder
als al die andere schreeuwen:
alles heeft geen zin
dan blijven zij roepen:
neen, de wereld gaat niet onder
en zij zien in ieder einde
weer een nieuw begin
Zij zijn een beetje clown,
eerst het hart
en dan het verstand
en ze schrijven met hun paraplu
i love you in het zand
omdat ze zo gigantisch
in het leven opgaan
en vallen
en vallen
en vallen
en OPSTAAN

Er moeten mensen zijn - Toon Hermans

Medewerkster van Résidence Groot Heideborgh helpt bij Food Impactors Summit
Upruptie presentatie bij Food Impactors Summit-RGH2025-3

Duurzaamheid in details

Om die ideeën echt te laten bloeien, moet de praktische uitvoering van zo'n ambitieus evenement natuurlijk helemaal kloppen. Hoe ging dat? En wat kwam er bij kijken? Voor Rick voelde de terugkeer naar een Bilderberg-locatie als thuiskomen: "Dit was mijn derde Food Impactors Summit en opnieuw bij een Bilderberg-locatie. Het voelde als een warm nest. De samenwerking met het team is uitzonderlijk en we zien elkaar als partners die door het vuur gaan om het evenement tot een succes te maken."

"We zijn natuurlijk best een 'high demanding' partij," geeft Rick glimlachend toe. "Alles draait om gezamenlijk streven naar hetzelfde doel. We bellen, dubbelchecken, proeven vooraf zelfs de lunch—het moet gewoon kloppen."

Een bijzonder aspect van de samenwerking is de gedeelde passie voor gastvrijheid. "Het team van Food Impactors Summit heeft een diepgeworteld gevoel voor gastvrijheid en service, ontzorgen en altijd drie stappen vooruit kijken. En dat is precies de drive die Bilderberg ook heeft. En dan is samenwerken meer dan prettig. Zo streven we samen - als organisatie en hotelteam - naar een 9+ ervaring. Niet alleen voor onze gasten, maar ook voor ons als team.”

“De samenwerking met het team is uitzonderlijk en we zien elkaar als partners die door het vuur gaan om het evenement tot een succes te maken.”

Rick Reefman
Community manager Food Impactors

Upruptie presentatie bij Food Impactors Summit-RGH2025
Aanzichtfoto van Résidence Groot Heideborgh bij Food Impactors Summit

De smaak van verandering

Als een Food Impactors Summit samenwerkt met de chef van Bilderberg Résidence Groot Heideborgh, kan het natuurlijk niet anders dan dat eten en drinken een centrale rol speelt. Zo was de Summit deze editie volledig vegetarisch. Rick licht deze keuze toe: “Food Impactors durfde deze stap te zetten omdat we dit thema echt in de spotlights wilden zetten. Soms moet je bewust kiezen voor iets wat niet iedereen uit zichzelf zou doen, juist om mensen te laten ervaren hoe veelzijdig het kan zijn én om het gesprek op gang te brengen. En dat is gelukt!” Het hotel stelde samen met onze keukenbrigade een menu samen dat liet zien dat duurzaamheid en culinair genieten moeiteloos hand in hand gaan.

"Samen met de chef hebben we uitgebreid gekeken hoe we hier invulling aan konden geven," vertelt Rick. "Zo stond er bijvoorbeeld een heerlijke bospaddenstoelen-wellington met Texelse cranberrycompote op het menu van het upruptie-diner. Het was heerlijk."

Wat de samenwerking zo bijzonder maakte was de intensieve betrokkenheid. "De communicatielijnen waren kort en dat werkt prettig. Zo hadden we zelfs een app-groep met de keuken. Liep een workshop uit? Geen probleem, het diner schoof mee. Die flexibiliteit is onbetaalbaar met 145 deelnemers."

Diner van Food Impactors Summit bij Résidence Groot Heideborgh
Tafeldekking van Food Impactors Summit bij Résidence Groot Heideborgh

“We kozen bewust voor een 100% vegetarisch menu. Juist om te laten ervaren hoe veelzijdig het kan zijn én om het gesprek op gang te brengen. En dat is gelukt!”

Rick Reefman
Community manager Food Impactors

Locatie als voedingsbodem

De locatie zelf versterkte de ervaring. Tijdens de breaks gingen de monumentale deuren wagenwijd open, waardoor binnen en buiten in elkaar overliepen. "Dat gaf zo'n fijn gevoel van ruimte” zegt Rick. “Volgende keer willen we ook kijken naar de mogelijkheden van het prachtige buiten-theater om zo binnen en buiten nog meer met elkaar te verbinden.”

Het zijn uiteindelijk de kleine dingen die blijven hangen. "Een 'offline thee' bijvoorbeeld," zegt Rick. "Na de borrel hadden mensen een uurtje voor zichzelf. Even geen schermen, gewoon een potje thee op de kamer, na alle indrukken van de presentaties. Het inlassen van dit oplaadmomentje past perfect bij de mooie locatie én de bijeenkomst.”

Met deze editie nog vers in het geheugen, wordt achter de schermen alweer hard gewerkt aan de volgende Food Impactors Summit. “In principe begint de voorbereiding voor 2027 nu al! We hopen dit succes voort te zetten, of misschien zelfs te overtreffen!”

Maar eerst wordt er nog nagenoten van dit evenement. Het resultaat? “Dit was een summit die niet alleen inspireerde, maar waarin upruptie tastbaar werd – in elke maaltijd, elke ontmoeting en elk zorgvuldig gekozen detail. We hebben samen iets in beweging gezet: een voedingsbodem voor blijvende verandering en duurzame verbinding."

Over Résidence Groot Heideborgh

Vergaderen en tegelijkertijd ontspannen? Het kan bij Résidence Groot Heideborgh! Kies jij voor een schommelstoel om nieuwe plannen te maken, een sfeervolle huiskamer voor een coaching sessie of voor de Buitenplaats waar je een onvergetelijk evenement organiseert midden in de Veluwse bossen?

Bekijk locatie
Rosalie Rutges
Meeting en Event Specialist
“Het was mooi om deze dagen te zien hoe inhoud, ontmoeting en beleving samenkwamen. Juist in de details ontstonden de gesprekken en de inspiratie. En daar doen we het voor!”

Meer #outofoffice inspiratie

Back to Top

Aanmelden buitenkans

De beste aanbiedingen op toplocaties, tijdelijk extra scherp geprijsd. Beperkt beschikbaar, dus boek snel!

Door u nu aan te melden met uw e-mailadres, krijgt u direct toegang tot de actuele Buitenkansen. Bovendien houden wij u regelmatig op de hoogte van nieuwe Buitenkansen.

Ik ben al aangemeld