Wereldetiquette
Aan tafel! Overal ter wereld heeft iedereen zijn eigen gewoontes waar het om eten gaat. Wist je bijvoorbeeld dat in het ene land het heel onbeleefd is om je bord leeg te eten en in een ander land juist niet? Lees snel verder en verwonder je over de diversiteit aan tafelmanieren van over de hele wereld.
Aan tafel in China
- Kom altijd op tijd;
- Draag geen rode of witte kleding, rood wordt namelijk gedragen op een bruiloft en wit op een begrafenis;
- Boer, smak en knoei er gerust op los. Dit is een teken dat je het naar je zin hebt;
- Eet je bord niet helemaal leeg. Het restje eten dat je laat liggen geeft aan dat de gastheer goed voor je heeft gezorgd;
- Eet met chopsticks. Volgens Chinezen horen messen alleen thuis in de keuken.
Aan tafel in Italië
- Bestel geen gewone koffie maar geef precies je keuze aan. Ga je voor espresso, cappuccino, een caffé doppio of ristretto?
- Een Italiaanse maaltijd is veel meer dan alleen een bord pasta of een pizza. Zo start men met een apertief met antipasti, I primi is warm voorgerecht in de vorm van pasta of risotto, I sigundi is het hoofdgerecht. Vergeet niet je contori (groenten en aardappels) te bestellen want die zitten er niet standaard bij. Dolci is niet alleen een zoet nagerecht maar kan ook bestaan uit kaas of fruit. Een kop koffie sluit de maaltijd af, deze maak je compleet met een glas grappa, limoncello, amaretto of sambuca;
- Pasta eet je enkel met een vork en een lepel;
- Kaas strooien over het gerecht zonder het eerst geproefd te hebben is erg onbeleefd.
Aan tafel in Frankrijk
- Neem de tijd, Fransen genieten uitgebreid van zowel de lunch als het diner. Een maaltijd bestaande uit 4-gangen is normaal;
- Breek je stokbrood bij de maaltijd, maar snijd deze niet. Wacht ook met het nuttigen hiervan tot het eten geserveerd wordt. Tot slot: gebruik het stokbrood niet om in de soep te dopen of om saus van je bord af te vegen, dit wordt als onbeleefd ervaren;
- Laat de gastheer/gastvrouw de wijn kiezen voor bij de maaltijd;
- Het leegeten van je bord is een groot compliment voor de chef.
Aan tafel in India
- In India wordt veelal met de vingers gegeten. Maar wel met die van je rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Lik je vingers niet af, dit is ongepast;
- Rundvlees zul je niet op het menu terugvinden in India. De koe is hier een heilig dier;
- India is een gastvrij land; het afslaan van een uitnodiging is beledigend;
- Sla het eerste aanbod om iets te drinken of te eten beleefd af, dat is de gewoonte. Wanneer de gastvrouw/heer aandringt is dat het moment op het aanbod te accepteren.
Aan tafel in Spanje
- De Spanjaarden gaan laat aan tafel. Lunch genieten zij pas rond 14.00 uur en ’s avonds gaan zij vaak pas rond 21.30 uur aan tafel;
- Kijk niet raar op als je Spaanse afspraak te laat komt. Mañana, mañana komt tenslotte ergens vandaan;
- Wist je dat tapas eigenlijk een verzamelnaam is voor allerlei kleine gerechtjes? Pinchos zijn kleine hapjes die je ook als grotere portie (racion) kunt bestellen. Montadito’s zijn kleine hapjes die geserveerd worden op een stukje stokbrood;
- Spanjaarden zijn niet alleen gek op eten, maar ook op drinken. Zo kan een fino, een droge sherry, al ingeschonken worden vanaf een uur of 11 ’s ochtends;
- De etiquette aan tafel verschillen niet veel van die van ons, echter is er 1 ding heel belangrijk voor de Spanjaarden; begin pas met eten als de gastheer/vrouw dit ook doet. En proost voor elke maaltijd.