Bereidingstijd
25 minuten
Chef Bas van Bilderberg Hotel De Bovenste Molen vat het zomergevoel op het bord: "Verfrissend en licht, deze zomerse salade is perfect voor warme dagen."
Deze zonnige tijd van het jaar nodigt uit tot het maken van lichte gerechten. Boordevol groente en frisse ingrediënten. Chef-kok Bas van Hotel De Bovenste Molen deelt zijn zomerse favoriet: Het recept van zijn kleurrijke salade met gemarineerde garnalen. Gemakkelijk te bereiden, boordevol smaak en snel op tafel. Zodat er meer tijd overblijft om van de zomer te genieten. Bas vertelt: "Voor mij is dit recept de zomer op het bord. Vol van smaak en perfect voor een zomerse picknick, barbecue of als een maaltijdsalade." Laat de zomer maar komen!
Gemarineerde gamba's:
300 gram gamba's
3 eetlepels olijfolie
1/2 takje rozemarijn
1/4 bosje verse groene kruiden
Peper en zout
Mango Chutney:
1 rijpe mango
1 kleine sjalot
1/4 rode peper of 1/2 eetlepel sambal
50 gram gelei suiker
25 ml natuurazijn
Peper en zout
Salade:
1 avocado eetrijp
Little gem sla of romeinse sla
Kruidendressing
Ter garnering:
Croutons
Granaatappelpitjes
Kruidendressing:
2 eidooiers
1 theelepel Franse fijne mosterd
1 theelepel suiker
1 theelepel Worcestersaus
25 ml natuurazijn
1/4 bosje verse groene kruiden
125 ml zonnebloemolie
Peper en zout
We beginnen met het marineren van de gamba's. Gamba's passen perfect in dit zomerse recept. De kruidige smaak gaat namelijk goed samen met de frisse smaken van de salade.
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Snijd de knoflook en de kruiden fijn.
3. Meng de gamba's met de olijfolie, knoflook en kruiden en roer alles goed door elkaar. Zo komen de smaken samen.
4. Gaar de gemarineerde gamba's 7 minuten in de oven.
Terwijl de gamba's in de oven garen, gaan we verder met de mango chutney. Een chutney is smaakvolle saus die oorspronkelijk uit India komt. In deze mango chutney komen zoet, zuur en pittig samen en daarom past het perfect in deze zomerse salade.
1. Schil de mango en snijd deze vervolgens klein.
2. Snipper de sjalot.
3. Meng de ingrediënten en kook ze voor 10 minuten. Roer het mengsel ondertussen goed door, zodat het niet aanbrandt.
4. Als je chutney klaar is, laat je deze 10 minuten afkoelen.
We gaan aan de slag met de dressing. De basis voor een dressing bestaat meestal uit drie hoofdingrediënten: olie, azijn (of een zuur) en kruiden/specerijen. Vervolgens kan er worden gevarieerd en kunnen extra ingrediënten worden toegevoegd naar smaak.
1. Doe de eidooiers, mosterd, suiker, Worcestersaus, dille en natuurazijn in een hoge maatbeker.
2. Meng dit door met behulp van een staafmixer.
3. Schenk langzaam de zonnebloemolie erbij in de maatbeker, terwijl u blijft mixen. Zo ontstaat een emulsie.
3. Proef de dressing en pas de smaken aan naar eigen wens. Misschien wilt u wat meer zout, peper, azijn of olie toevoegen, afhankelijk van de smaak.
Bij koken gaat het om creativiteit, experimenteren en smaken naar eigen inzicht combineren.
Nu hoeven we alleen nog alles samen te brengen en de salade samen te stellen.
1. Snijd de sla in grove stukken.
2. Meng de sla vervolgens met de kruidendressing.
3. Schep de salade op een diep bord en plaats vervolgens de gamba's, mango chutney en avocado over de sla.
3. Garneer met croutons en granaatappelpitjes.
Bon appétit!
Het is midzomer bij Bilderberg! Verblijf twee nachten inclusief ontbijt, dinervoucher t.w.v. € 25, Rituals zomerpakket en zomerse cocktail.
De naam heeft WOODZ te danken aan de locatie in het bosrijke gebied ’t Jaomerdal. De keuken focust zich op stoere en regionale gerechten. Daarnaast biedt het brede assortiment aan bieren de mogelijkheid tot mooie bier-spijscombinaties.