15x Tips: Eropuit in de herfst

Juist in het najaar is er zoveel te ontdekken

Deel deze pagina

De dagen worden korter en kouder. Dit kan maar één ding betekenen; de herfst staat voor de deur. Toch betekent dit niet dat we alleen maar binnen moeten blijven. Want juist in dit seizoen, is er buiten zo veel te beleven. Wij verzamelden onze 15 favoriete activiteiten, perfect voor het najaar. Na het lezen van deze tips, is er geen twijfel over mogelijk. Dit is het mooiste seizoen van het jaar.

Excursies in de herfst

In de herfst wordt er veel georganiseerd door Natuurmonumenten. Maar wees er snel bij, want de activiteiten zijn altijd snel vol.

1. Wild spotten
Er gaat niks boven de magie van de natuur en de dieren die er leven. Ga gewapend met een verrekijker op zoek naar een wild zwijn of een ree. Maar met een expert op pad is er een grotere kans om wild te spotten. Kijk eens op de site van Natuurmomenten en ga mee op een georganiseerde excursie. Wie weet wat jullie tegen gaan komen! 

2. Paddenstoelentochten
Bij de herfst horen paddenstoelen. Ze zijn er in alle vormen en maten en tijdens een wandeling in het bos komen jullie er vast al veel tegen. Maar hoe leuk is het om op pad te gaan met een gids, die jullie er nog meer over kan leren. Tip: neem een spiegeltje mee, om de paddenstoelen van alle kanten te bekijken.

3. Wandelen met de boswachter
Op zaterdag kunnen jullie bij Hotel 't Speulderbos op pad met de boswachter. In het oudste bos van Europa, worden jullie wijzer over de natuur. Wist u dat dit bos ook wel het bos met de dansende bomen wordt genoemd? De boswachter kan niet wachten om jullie er meer over te vertellen. 

4. Nacht van de Nacht
Op zaterdag 26 oktober is het de Nacht van de Nacht! Beleef de duisternis van het bos en gebruik andere zintuigen om meer over de natuur te leren. Beleef de duisternis van het bos tijdens een georganiseerde nachtwandeling. De sprekende kleuren van het najaar zijn tijdens deze excursie niet te zien, maar juist dat maakt het des te bijzonder. 

5. Wilde buitendag
In de herfstvakantie beleven de kinderen een dag vol plezier in de natuur. Hutten bouwen, klimmen en klauteren. Ga ook mee avontuur en kijk wanneer de wilde buitendagen bij jullie in de buurt zijn.

ga zelf op ontdekkingstocht

6. Op insectenjacht
Door de dalende temperatuur zijn ze in de herfst weer meer te vinden: insecten. Ga tijdens een herfstwandeling op zoek naar deze kleine kruipers. De app ObsIdentify herkent meer dan 22.000 soorten planten en dieren. Dit gaat jullie zeker helpen met het herkennen van de insecten. 

7. Bezoek een maïsdoolhof
Als tijdens de herfst het maïs in de velden meters hoog is gegroeid, kunnen de kinderen ook weer dwalen in een van de vele maïsdoolhoven in Nederland. Vaak is er ook een speelpark of kinderboerderij aanwezig. Een bezoek staat garant voor uren speelplezier.

8. Kabouterpad
Wonen er kabouters in het bos? Kabouterpaden zijn leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ze gaan bewapend met rode puntmuts en knapzak op zoek naar kaboutersporen en voeren opdrachten uit. Deze paden zijn te vinden door het hele land, dus er is er altijd een in de buurt. 

9. Appels plukken
Vanaf het eind van de zomer tot eind oktober worden er appels geoogst. Veel boerderijen bieden de mogelijkheid om dan ook zelf te  komen plukken! Kijk hier voor een overzicht van plekken waar jullie de boer kunnen helpen. Neem daarna de appels mee naar huis en maak een heerlijke appeltaart voor het ultieme herfstgevoel. 

10. Loop het laarzenpad
Niet bang voor een beetje modder? Trek de laarzen aan en loop het laarzenpad. Dit zijn wandelroutes over onverharde paden die vaak blubberig en zompig zijn. Een waarschuwing is hier op z'n plaats: laat de witte sneakers maar thuis.

Creatief in én met de natuur

11. Pompoen uithollen
In het najaar kan de pompoen niet ontbreken. Ga tijdens een regenachtige herfstdag aan de slag en maak de mooiste creaties! Bijkomend voordeel: met de inhoud van de pompoen kunt u een lekkere soep maken om op te warmen na een frisse dag.

12. Kastanjepoppetjes 
Neem tijdens een herfstwandeling wat kastanjes mee en maak thuis de mooiste creaties. Benodigdheden: met tandenstokers en wat googly eyes komen de kastanjes tot leven.

13. Aan de slag voor de egel
Vaak is een egel te horen voor hij te zien is. Het geritsel van bladeren als hij door de tuin scharrelt en het gesmak als hij eet. De egels hebben alleen helaas steeds minder ruimte om te leven. Bestel bij natuurmonumenten een egelpakket en ga aan de slag om de egel te helpen. Daar wordt iedereen blij van.

14. Dierensporen & gipsafdrukken
Was het een ree of toch een vos die hier gelopen heeft? Ga sporen zoeken in het bos en maak een gipsafdruk! Dat is zo gepiept met sneldrogend gips, een bakje en een roerstokje. 

15. Knutselen met bladeren
Tijdens de herfst krijgen de bladeren de mooiste kleuren. Hebben de kinderen tijdens een wandeling mooie exemplaren gevonden? Ga er thuis mee aan de gang. Trek de bladeren over met wasco, maak er de mooiste dieren van of lijst het in. 

Kleur de herfst

Na het lezen van deze tips ook zo’n zin om eropuit te gaan? Verblijf met het Kleur de Herfst arrangement en kom beleven hoe mooi het najaar is.

Kies één van onze herfstarrangementen

Kom de herfst zelf beleven in onze hotels